Audi

ogłoszeniaceny używanychwiadomościdealerzyforumczęściksiążkilinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Audi 100 ) Wymiana kostki stacyjki


Idź do strony 1, 2  Następny
 
postów na stronie: 10 20 50
   Forum AUDI Forum Strona Główna -> ( Audi 100 ) Porady, problemy techniczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ArturoA100C4

Debiutant



Dołączył: 25 Kwi 2009
Posty: 20
Skąd jesteś (miejscowość / region): Mikołów
Posiadane auto: Peugeot 806 2.0 121KM 1998r.
Piwa: 0/2
Wysłany: Nie 21 Cze 2009, 10:00
Temat postu:

Wymiana kostki stacyjki


Witam. Wysiadła mi kostka stacyjki. Kupiłem sobie nową natomiast problem miałem z jej wymianą. Kostka jest zamontowana na ramieniu, które wchodzi w kolumnę kierownicy. I O.K. powalczyłem trochę i udało mi się to ramię wyciągnąć. Jak się okazało, kostka stacyjki do ramienia jest zamocowana za pomocą dwóch śrubek, właściwie niedostępnych bez demontażu ramienia. I O.K. doszedłem do tego. Kostkę mogę wymienić bez problemu. Okazało się jednak że złamany jest bolec, który wychodzi tak jakby z ramienia (przedłużenie kluczyka) i wchodzi do kostki stacyjki. Mam pytanie w jaki sposób rozebrać to właśnie ramię, a dokładniej jak zdemontować zamek i dostać się do tego bolca? Dziękuję za każdą podpowiedź
Powrót do góry
tomek83f

Auto Maniak



Dołączył: 17 Gru 2008
Posty: 1456
Skąd jesteś (miejscowość / region): Wadowice
Posiadane auto: Audi 100 2.0 TD , Audi A6 2.5 TDI , Mercedes Sprinter 312 TDI
Piwa: 126/1
Wysłany: Nie 21 Cze 2009, 13:26
Temat postu:

Re: ( Audi 100 ) Wymiana kostki stacyjki


Po pierwsze kostke da sie wymontowac bez demeontazu ramienia trzeba tylko miec mały srubokret,po drugie musisz teraz kupic wkladke z nowym kluczykiem.Zeby wyjac stara musisz miec specjalny przyrzad jesli go nie masz to zostaje tylko wiercenie w ramieniu malego otworku zeby przez ten otwor wciasnac taka sprezysta blaszke zabezpieczajaca bo inaczej nie da sie sie wyjac wkladki,teraz tylko kwestia w ktorym miejscu wywiercic otwor,ja wiercilem dwa razy bo za pierwszym razem nie udalo mi sie trafic potem wystarczy wcisnac nawet tym wiertlem ta blaszke i wkladka mozna wyjac.Stop z którego jest zrobione ramie dosc dobrze sie wierci wiec wystarczy wiertlo 3mm.Ja kupilem nowa wkladke i niestety musialem uzywac innego kluczyka do zapalania,po pewnym czasie wkladka zaczela dziwnie dosc ciezko sie obracac wiec postanowilem cos z tym zrobic,patrzac na stara wkladke ze zlamanym bolcem stwierdzilem ze jest ona rozbieralna i wystarczy przelozyc jego koniec z tym zlamanym bolcem, rozebralem obie wkladki i przelozylem do starej bolec od nowej i do dzis wszystko dziala bez zarzutu i uzywam orginalnego kluczyka.
Powrót do góry
ArturoA100C4

Debiutant



Dołączył: 25 Kwi 2009
Posty: 20
Skąd jesteś (miejscowość / region): Mikołów
Posiadane auto: Peugeot 806 2.0 121KM 1998r.
Piwa: 0/2
Wysłany: Nie 21 Cze 2009, 14:36
Temat postu:

Re: ( Audi 100 ) Wymiana kostki stacyjki


Dzięki za podpowiedź. Gdybym wcześniej się popytał to bym może nie miał tyle roboty z tą kostką, choć ramię i tak musiałem wyjąć z powodu tego bolca. A pamiętasz może od której dokładnie strony wierciłeś? Pomiędzy osłonką zamka a ramieniem (tą osłonką da się obracać) w pewnym miejscu da się zauważyć szerszą szczelinkę. Czy może w tych okolicach należy wiercić?
Powrót do góry
tomek83f

Auto Maniak



Dołączył: 17 Gru 2008
Posty: 1456
Skąd jesteś (miejscowość / region): Wadowice
Posiadane auto: Audi 100 2.0 TD , Audi A6 2.5 TDI , Mercedes Sprinter 312 TDI
Piwa: 126/1
Wysłany: Nie 21 Cze 2009, 20:18
Temat postu:

Re: ( Audi 100 ) Wymiana kostki stacyjki


Byłem popatrzec u siebie gdzie mam wywiercony otwór,w tym ramieniu ktore wymontowales od strony kolumny kierowniczej jest takie zgrubienie i w tym miejscu trzeba wiercic.Tak jest u mnie a uCiebie mysle ze jest tak samo chociaz masz nowsze autko.
Powrót do góry
ArturoA100C4

Debiutant



Dołączył: 25 Kwi 2009
Posty: 20
Skąd jesteś (miejscowość / region): Mikołów
Posiadane auto: Peugeot 806 2.0 121KM 1998r.
Piwa: 0/2
Wysłany: Nie 21 Cze 2009, 20:36
Temat postu:

Re: ( Audi 100 ) Wymiana kostki stacyjki


Dzięki. Pisząc o "takim zgrubieniu" czy masz na myśli zgrubienie na pierwszy rzut oka takie prostokątne? a jeśli tak, to od której strony ten otworek - jak położę ramię na płasko to od góry (prostopadle do osi zamka) czy od boku (równolegle do osi zamka)?
Powrót do góry
Reklama








Wysłany: Nie 21 Cze 2009, 20:36
Temat postu:

reklama


Powrót do góry
tomek83f

Auto Maniak



Dołączył: 17 Gru 2008
Posty: 1456
Skąd jesteś (miejscowość / region): Wadowice
Posiadane auto: Audi 100 2.0 TD , Audi A6 2.5 TDI , Mercedes Sprinter 312 TDI
Piwa: 126/1
Wysłany: Pon 22 Cze 2009, 19:36
Temat postu:

Re: ( Audi 100 ) Wymiana kostki stacyjki


Nie wiem jak to bedzie u Ciebie bo jak teraz zobaczylem na zdjecia w necie to w niektorych stacyjkach to zgrubienie jest po innej stronie:

ja mam po lewej a na tym zdjeciu jest po prawej,zaraz za ta czarna oslanka wkladki

http://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/stacyjka_audi80_b3_91r_1722.jpg

Jesli nawet bedzie wiercil w kolo co 5mm to i tak nic sie z ta stacyjka nie stanie.

znalazlem tez zdjecia jak to zrobic na stronie clubu audi:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=bc607689392a5a47

tak wyglada wkladka z ta sprezynka sprawna i uszkodzona:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=8eb278af8a2abd14

tu jest pokazane jak przelozyc uszkodzony bolec:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=72a39d2aa20d50f8

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fd3c3942dd5386f5

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=db9d17ae6219def3

tutaj wszystkie fotki z operacji:

http://picasaweb.google.com/SLAWKO4x4/WkAdStacyjkiAudi80B4AvantQuattro#
Powrót do góry
tomek83f

Auto Maniak



Dołączył: 17 Gru 2008
Posty: 1456
Skąd jesteś (miejscowość / region): Wadowice
Posiadane auto: Audi 100 2.0 TD , Audi A6 2.5 TDI , Mercedes Sprinter 312 TDI
Piwa: 126/1
Wysłany: Pon 22 Cze 2009, 19:44
Temat postu:

Re: ( Audi 100 ) Wymiana kostki stacyjki


jeszcze cos takiego dorzuce:

Wyjmujesz kostkę elektryczną, ale to chyba już masz.

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=f6970d8fffd39059


Następnie, w otwór w obudowie wkładasz odpowiedniej średnicy sztyft ( gwóźdź, nit, cokolwiek) i naciskasz na wewnętrzne zabezpieczenie, jednocześnie ciągnąc za bębenek i wyciągasz go z obudowy.

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=c5edb34babefd701

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=97389d7059df1a86

Jak już masz bębenek na wierzchu, bierzesz cieniutki wybijak lub coś w tym stylu i wybijasz zawleczkę która łączy ze sobą bębenek z tym języczkiem który załącza kostkę stacyjki.

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=35e49710935ce53a

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=490d6df3b7392742

A tak wygląda stacyjka rozłożona na części.

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=8dcd960948a78be1


Napisz jak Ci poszlo z naprawa.
Powrót do góry
ArturoA100C4

Debiutant



Dołączył: 25 Kwi 2009
Posty: 20
Skąd jesteś (miejscowość / region): Mikołów
Posiadane auto: Peugeot 806 2.0 121KM 1998r.
Piwa: 0/2
Wysłany: Pon 22 Cze 2009, 22:26
Temat postu:

Re: ( Audi 100 ) Wymiana kostki stacyjki


Dzięki wielkie - pełen szacunek. Z takim opisem to prawie z zamkniętymi oczami można naprawiać Smile To teraz to już chyba pozostało tylko kupić zamek i do roboty, bo raczej samego bolca to nie dostanę, tylko komplet w całości. Jeszcze raz dziękuję. Pewnie że napiszę czy sobie poradziłem... Pozdrawiam
Powrót do góry
tomek83f

Auto Maniak



Dołączył: 17 Gru 2008
Posty: 1456
Skąd jesteś (miejscowość / region): Wadowice
Posiadane auto: Audi 100 2.0 TD , Audi A6 2.5 TDI , Mercedes Sprinter 312 TDI
Piwa: 126/1
Wysłany: Wto 23 Cze 2009, 10:24
Temat postu:

Re: ( Audi 100 ) Wymiana kostki stacyjki


W programie serwisowym wyczytalem ze wkladka do twojej 100 pasuje tylko od C4 ale widze ze na allegro wszyscy pisza ze pasuje rowniez od 80,100,200,5000 i V8 wiec mysle ze tak jest bo serwisy kombinuja zeby kupowac nowsze czesci zeby wycofywac stare,pozatym potrzebujesz tylko sam bolec z jezyczkiem od bebenka,wiec mysle ze smialo mozesz kupic tanszy zamiennik

http://moto.allegro.pl/item655020357_audi_80_golf_1_2_3_jetta_wklad_stacyjki_stacyjka.html

orginalna droga jak nie wiem

http://moto.allegro.pl/item647789967_wklad_wkladka_stacyjki_audi_80_100_coupe_v8_oryg.html

mozesz tez zapytac w sklepie z czesciami bo czasem mozna kupic taniej niz na allegro,sa podobne ceny tylko bez przesylek
Powrót do góry
ArturoA100C4

Debiutant



Dołączył: 25 Kwi 2009
Posty: 20
Skąd jesteś (miejscowość / region): Mikołów
Posiadane auto: Peugeot 806 2.0 121KM 1998r.
Piwa: 0/2
Wysłany: Sro 24 Cze 2009, 08:52
Temat postu:

Re: ( Audi 100 ) Wymiana kostki stacyjki


Witam. Wczoraj pobawiłem się w rozbiórkę ramienia - wyciągnięcie wkładki. Za drugim odwiertem trafiłem idealnie nad tą blaszką sprężynującą - pod tym kątem sukces. Natomiast okazało się, że mam złamany nie tylko bolec, ale również mocowanie tej nakładki z bolcem do reszty zamka. Także będę wymieniał raczej całość - tylko szkoda, że teraz będą dwa kluczyki. Zobaczymy.
Powrót do góry
tomek83f

Auto Maniak



Dołączył: 17 Gru 2008
Posty: 1456
Skąd jesteś (miejscowość / region): Wadowice
Posiadane auto: Audi 100 2.0 TD , Audi A6 2.5 TDI , Mercedes Sprinter 312 TDI
Piwa: 126/1
Wysłany: Sro 24 Cze 2009, 10:57
Temat postu:

Re: ( Audi 100 ) Wymiana kostki stacyjki


Jak już kupisz nowy bebenek to wez nowy i stary zepsuty do goscia ktory zajmuje sie dorabianiem kluczy(do dobrego zakladu) bo jest on rozbieralny i powinien bez problemu przelozyc sam wklad a sa nawet tacy szpece ze dorabiaja sama wkladke pod dany kluczyk.Masz prosty zamek bez immobilaizera wiec to nic trudnego,moj znajomy ktory ma zaklad slusarski zajmuje sie czyms takim.Noszenie dwoch kluczykow jest bardzo denerwujace i wiem co mowie bo to przerabialem.Mysle ze za przelozenie samej wkladki nie wezmie zbyt duzych pieniedzy,podobnie jak w przypadku dorobienia kluczyka.Zreszta zapytaj.
Powrót do góry
wiktor008

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 14 Sie 2008
Posty: 299
Skąd jesteś (miejscowość / region): wszechświat
Posiadane auto: Seta C3
Piwa: 3/0
Wysłany: Sob 27 Cze 2009, 23:40
Temat postu:

Re: ( Audi 100 ) Wymiana kostki stacyjki


a ja mam takie pytanie..
CZy pompa paliwa w C3 może nie chodzić z powodu braku napięcia na pompie po przekręceniu stacyjki..i z czego to może wynikać..? gdzie może być przyczyna tej usterki..? czy w pompie samej czy w stacyjce również..?
dodam że czasem miałem problemy z odpalniem auta przez stacyjke również na LPG bo nie załączała za pierwszym razem na rozrusznik..
Powrót do góry
ArturoA100C4

Debiutant



Dołączył: 25 Kwi 2009
Posty: 20
Skąd jesteś (miejscowość / region): Mikołów
Posiadane auto: Peugeot 806 2.0 121KM 1998r.
Piwa: 0/2
Wysłany: Nie 28 Cze 2009, 09:26
Temat postu:

Re: ( Audi 100 ) Wymiana kostki stacyjki


A czy masz instalację gazową?
Powrót do góry
wiktor008

Przyjaciel Portalu



Dołączył: 14 Sie 2008
Posty: 299
Skąd jesteś (miejscowość / region): wszechświat
Posiadane auto: Seta C3
Piwa: 3/0
Wysłany: Nie 28 Cze 2009, 13:33
Temat postu:

Re: ( Audi 100 ) Wymiana kostki stacyjki


no przecież napisałem.. - myślałem że to wynika z ostatniego zdania..
Ale powtórze.. mam instalacje LPG II gen.. (tą prymitywną - z dolotem do kolektora ssącego), ale jakie to ma znaczenie dla pracy stacyjki..??
Powrót do góry
ArturoA100C4

Debiutant



Dołączył: 25 Kwi 2009
Posty: 20
Skąd jesteś (miejscowość / region): Mikołów
Posiadane auto: Peugeot 806 2.0 121KM 1998r.
Piwa: 0/2
Wysłany: Pon 29 Cze 2009, 04:19
Temat postu:

Re: ( Audi 100 ) Wymiana kostki stacyjki


Różnie to można było interpretować - to z tym LPG, ale to jest nieważne. Ja też mam u siebie instalację gazową i opiszę Tobie mój przypadek - może być to samo. U mnie jest zrobione tak, że przy 2 tys. obr. pompa paliwa jest odcinana na przekaźniku. Czyli jest tak, że odpalam zawsze na benzynie. Miałem taką sytuację, że po przekręceniu kluczyka w stacyjce pompa mi nie działała - nie słyszałem jej pracy. Okazało się, że wysiadł przekaźnik który był w centralce LPG i odcinał właśnie pompę. Odpiąłem pompę od centralki LPG i pompa zaczęła działać normalnie. Okazało się że są to bardzo częste awarie centralek LPG, reszta centralki działa normalnie. Został u mnie podpięty przekaźnik zewnętrzny, który odcina pompę i wszystko działa poprawnie. Jeżeli ta informacja się na coś przyda to bardzo proszę. Może to być też uszkodzona kostka stacyjki... no ale to trzeba posprawdzać.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Forum AUDI Forum Strona Główna -> ( Audi 100 ) Porady, problemy techniczne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2
Ogłoszenia sprzedaży - Audi 100 »

Opinie o samochodach Audi 100 - testy użytkowników »


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Popularne dyskusje w dziale: ( Audi 100 ) Porady, problemy techniczne


Audi

Q3

136 518

2015r.

17 255 km

mazowieckie





Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group



Partnerskie fora dyskusyjne: AUDI TECH TEAM   



Serwis partnerski portalu www.auto.plSamochody to nasza pasja
Copyright © Profit 2003 - 2018 Created by idealneT and OM System